Η Εθνική Εφήβων αναχώρησε με τελικό προορισμό τη Σαμψούντα.
Εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 από τις 16 ως τις 22 Δεκεμβρίου. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Βλασσόπουλος, μίλησε πριν την αναχώρηση της ομάδας για τους στόχους, τη δυσκολία που κρύβει η πρώτη φάση με την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής (προκρίνονται στους προημιτελικούς οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και οι άλλες δύο αγωνίζονται για τις θέσεις 9-16). Η Ελλάδα βρίσκεται στον Β’ όμιλο, όπου συγκατοικεί με την οικοδέσποινα Τουρκία, την ιδιαίτερα δυνατή φέτος Γερμανία και τη Φινλανδία.
«Είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο με τη διοργανώτρια Τουρκία παρούσα, η οποία είναι δυνατή ομάδα και μέσα στη χώρα της σίγουρα θα παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατή και έτοιμη να διεκδικήσει μετάλλιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει η Γερμανία, η οποία έχει δύο παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι σε κολλέγια στις ΗΠΑ και είναι σίγουρα πολύ δυνατή. Ενώ η Φινλανδία έχει κάνει βήματα προόδου, παίζει γρήγορα και χρησιμοποιεί πολύ το τρίποντο. Τηρουμένων των αναλογιών, όπως διεξάγεται το τουρνουά, με μια μικρή προετοιμασία και το σύστημα διεξαγωγής, ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Καλούμαστε όμως να το ξεπεράσουμε και θέλουμε να έχουμε μια καλή πορεία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».
Ο Βλασσόπουλος εστιάζει περισσότερο σε δύο σημεία τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσει η Εθνική Εφήβων: «Τα παιδιά έχουν μεγάλο ταλέντο και μπορούν να πετύχουν σημαντικά πράγματα στο Ευρωπαϊκό. Τα δύο πράγματα που καλούμαστε να ξεπεράσουμε είναι η αγωνιστική απραξία κάποιων παιδιών που είναι σε ομάδες υψηλού επιπέδου και δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, και το ότι είχαμε μια σύντομη σε διάρκεια προετοιμασία. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα του Βασίλη Χρηστίδη, τον οποίο θα δούμε ουσιαστικά στην Τουρκία, αφού είχε υποχρεώσεις με την ομάδα του».
Η Εθνική Εφήβων θα κινηθεί σε δύο άξονες, όπως τονίζει ο Βλασσόπουλος: «Αυτό που σίγουρα θα κάνουμε με δεδομένα όλα όσα είπαμε και νωρίτερα είναι να βασιστούμε στην άμυνα, για να μπορέσουμε να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό και να εκμεταλλευτούμε τα αθλητικά προσόντα αρκετών παικτών μας. Και στο πέντε εναντίον πέντε να έχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία με μυαλό και συγκέντρωση, με βάση το μικρό χρόνο προετοιμασίας που είχαμε στη διάθεσή μας».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής στέκεται λίγο περισσότερο σε αυτό το «αθλητικά προσόντα» και το συνδυάζει με τους στόχους που υπάρχουν, λίγο πριν το τζάμπολ ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: «Είναι μια επιλογή και μια φιλοσοφία που έχει η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, να επενδύει σε παιδιά που έχουν και τα σωματομετρικά προσόντα να φτάσουν ως την Εθνική Ανδρών. Γιατί ο βασικός στόχος είναι να βγουν παιδιά που θα παίξουν μπάσκετ. Να λειτουργήσουμε ως προθάλαμος της Εθνικής Ανδρών. Και φυσικά, θέλουμε να έχουμε μια καλή πορεία, να έχουμε θετικά αποτελέσματα, γιατί είναι και κάτι που θα βοηθήσει και τα ίδια τα παιδιά στη συνέχεια».